Vilassar de Dalt

Eduardo Martín Toval homenatjat pel PSC com a referència del Socialisme Català

  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta considera “clau la feina feta” per l’històric dirigent socialista “una peça clau per la feina feta” per a la unió del partit i rememora la seva “proximitat amb els treballadors i les seves reivindicacions”.

Avui dimarts els Socialistes de Catalunya han commemorat la feina “clau” de l’històric portaveu socialista, Eduardo Martín Toval, que ens va deixar a principis d’aquest any. Martín Toval va ser un “dirigent rellevant per al socialisme català, però també per a tots els socialistes espanyols”, ha declarat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha explicatque Toval va ser “un polític que va deixar empremta a la seva Màlaga natal però també a Barcelona i Madrid”, allà on va desenvolupar la majoria de la seva tasca política.

Miquel Iceta ha recordat unes paraules del propi homenatjat, en una carta escrita al 1998 on es mostra el seu recolzament als treballadors i la seva idea de socialisme: "El socialismo sigue siendo para mí, en lo fundamental, un serio compromiso con los modos de vida solidarios. El socialismo tiene que seguir combinando la defensa y promoción de los más débiles con la profundización de los derechos personales y colectivos de todos los ciudadanos". Iceta ha fet també un reconeixement  al seu paper en la redacció de la Constitució Española i  l’ Estatut de Sau, alertant  “que el seu record avui ens ha d’inspirar als socialistes”.

A l’homenatge també ha intervingut l’exdiputat socialista a les Corts Generals Jordi Pedret, que ha remarcat la tasca d’ Eduardo Martín Toval i la seva personalitat com a “home un rigorós, permanent, continu treballador que tenia molt clares les seves línies, i la seva era, sense defallir, la defensa dels treballadors front l'explotació capitalista". Per la seva banda Xavier Guitart, exdiputat del PSC al Parlament de Catalunya, ha identificat Tovalcom “una persona temuda dialècticament, però respectada i estimada. Portava la política ala sang, i la portà sempre amb gran coherència i amb gran honestedat". Un altre diputat a les corts i que va ser company de l’homenatjat, Román Ruiz ha destacat que “quan parlava, l'hemicicle es quedava en silenci. Era estimat i reconegut dins, i fora del grup parlamentari”.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció de membres de la seva família, les seves filles, Abigail i Sara, el seu fill Daniel i la seva vídua, Mercedes, que han afirmat que “sempre s'han sentit molt orgullosos per la seva trajectòria política, pel seu compromís amb la societat, la seva humanitat, i la seva contribució en la construcció de la Catalunya i la nova Espanya en la que ara vivim" i han recordat que “la seva història de superació i la seva generositat serà continua i permanent”.

Paraules clau: