Vilassar de Dalt

Els i les socialistes donem suport a l’aturada internacional de dones 8M i hem instat a les institucions a sumar-s'hi també

  • Actualitzat:
  • Creat:

Demanem a la nostra militància que es sumin i hem instat a les institucions a mostrar el seu suport entrant formalment la petició a la mesa del Parlament, del Congreso i del Parlament Europeu

Com a socialistes, i per tant, feministes, donem tot el nostre suport a l'aturada internacional de dones del 8 de Març promoguda per diversos moviments feministes, una acció que té les seves arrels en la històrica reivindicació de la «vaga de dones: qui mou el món, l'atura» i que s'ha consolidat aquest any gràcies a la major conscienciació social sobre les múltiples discriminacions i violències masclistes que pateixen les dones, però també pel moment d’amenaça internacional contra les polítiques feministes (Trump, Putin,a Polònia,...) que fa tan necessària una resposta massiva i contundent de tota la societat, dones i homes, per fer-li front, tal i com hem reivindicat en el nostre manifest del 8M

Per això, hem demanat a la nostra militància, i especialment a càrrecs públics, es sumin a la crida feminista i hem instat a les institucions a mostrar el seu suport entrant formalment la petició a la mesa del Parlament de Catalunya, a la mesa del Congreso i al Parlament Europeu.

L’objectiu històric de la “vaga de dones” ha estat reivindicar la vital contribució que les dones fan a tota la societat i denunciar la situació de discriminació que hi pateixen arreu del món a tots els àmbits, i sobre tot, visualitzar i posar en valor la imprescindible aportació que fan les dones amb el treball domèstic no remunerat, especialment, les mestresses de casa, treballadores sense sou ni drets laborals, invisibilitzades i no reconegudes, tot i ser realment el motor que fa possible mantenir l’actual sistema capitalista. Un exemple: si es consideressin les tasques domèstiques, el PIB català s’incrementaria un mínim del 23,4%. Si hi hagués una distribució igualitària tant de les tasques domèstiques i de cura, com del treball remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals (*).


En els darrers anys, com a resposta als atacs ferotges contra els drets de les dones i gràcies a una major conscienciació envers les múltiples situacions de discriminació i violència de gènere existents, la ciutadania s'ha mobilitzat en protestes cada vegada més enxarxades a nivell internacional, el darrer exemple, les múltiples i multitudinàries marxes contra la misogínia de Trump, a la qual hi vàrem participar.

Des del PSC sempre hem posat en valor el paper imprescindible de les dones, tant en el treball remunerat com en el no remunerat, hem defensat els drets de les dones i hemfomentat polítiques per a la igualtat d’oportunitats efectiva a tots els àmbits, prioritzant la lluita contra la violència de gènere. També hem fomentat les noves masculinitats per incorporar els homes a les tasques domèstiques i de cura de manera coresponsable, i per altra banda, per la seva vital aportació, i per justícia, hem prioritzat dotar de drets a les grans invisibilitzades i explotades pel sistema capitalista: les mestresses de casa.


Sempre hem incorporat aquesta visió transversal a totes les polítiques que hem fet des dels diversos governs socialistes i implementat lleis específiques (Llei d’Igualtat, Llei Integral contra la violència de gènere, Llei de la Dependència, Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, plans ocupacionals d’igualtat,...). I ho seguim fent ara amb propostes des de l’oposició, com la Llei d’Igualtat Salarial, aprovada per unanimitat al Congrés de Diputats la setmana passada, les diverses propostes de conciliació, coresponsabilitat i nous usos del temps, etc... i la contínua demanda de reconeixement i drets de qui fa les tasques domèstiques i de cura no remunerades, dones en la gran majoria: la Renda Garantida de Ciutadania, manteniment de les les pensions no contributives, que qui cuidada a persones dependents torni a ser reconeguda com a cuidadora no professional amb cotització per assegurar la merescuda pensió,...
Reivindiquem tornar a prioritzar les polítiques de gènere amb tot el pes legislatiu i recursos econòmics retallats en els darrers anys amb l’excusa de la crisi, especialment centrat en lluitar contra la violència de gènere, la bretxa salarial i la manca de conciliació.
Compartim l'objectiu històric i actual de la vaga de les dones: conscienciar que sense les dones, el món s'aturaria.

Per això, des de l'àrea d'Igualtat del PSC proposem als i les nostres càrrecs institucionals, orgànics i militància en general una aturada el dimecres 8 de març de 12h a 12.30h amb accions com:


1/Activisme polític a la xarxa denunciant les múltiples situacions de discriminació que pateixen les dones a la nostra societat, i en especial, les mestresses de casa. Trobareu material amb dades i infografies a http://dona.socialistes.cat, @_donesPSC i https://www.facebook.com/donesPSC/


2/Promoure la lectura del manifest del 8 de març a les institucions públiques, i que es faci una aturada simbòlica per mostrar el suport a la crida feminista, tal i com des del PSC hem demanat al Parlament de Catalunya, des del PSOE s'ha demanat al Congreso, i el eurodiputat del PSC, Javi López, ha demanat al Parlament Europeu.


3/Fomentar la mobilització i visualització de les dones més invisibilitzades i objectiu de la històrica reivindicació de la “vaga de dones”: les mestresses de casa.


4/Contactar amb entitats representatives del món associatiu, comercial, empresarial i laboral del vostre municipi perquè es sumin a la vaga de dones i col.laborin difonent els objectius i accions reivindicatives entre la seva gent associada.


A la nostra seu central i resta de seus del PSC al territori farem una aturada simbòlica a les 12h per tal que les treballadores i treballadors puguin mostrar el seu suport a la vaga de dones, llegirem el manifest  i fomentarem durant tot el dia l'activisme a la xarxa per explicar el que durant dècades hem reivindicat ja sigui des del partit i des de les diverses entitats i plataformes feministes on hi participem: les que mouen el món el poden aturar!

A més, com cada any, hi participem a les diverses manifestacions amb motiu del 8M d'arreu del territori. El PSC de Barcelona té punt de trobada a Pl. Universitat amb Aribau a les 18.45h (podeu llegir el recorregut de la marxa feminista aquí).

Per descomptat, sens perjudici d’aquestes accions que us proposem, us encoratgem a desenvolupar accions pròpies i iniciatives als vostres municipis i sectorials adaptades a la vostra realitat, i que ens ho comuniqueu via email (dones@socialistes.cat) o xarxes (mencionant @_donesPSC i etiquetant https://www.facebook.com/donesPSC/) per fer xarxa. En els drets de les dones, ni un pas enrere! Com sempre exigim des del feminisme socialista: FETS, no paraules!


 (*) Font de les dades: ICD: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/institut-catala-les-dones/notapremsavw/298828/ca/pib-catala-sincrementaria-23-4-tingues-compte-treball-domestic-cura.do

Paraules clau: