Vilassar de Dalt

Manifest amb motiu del Primer de Maig

  • Actualitzat:
  • Creat:

Treball digne i igualtat. Ni un pas enrere en la democràcia i en la lluita per la justícia social

El Primer de Maig de 2019 és de nou un punt de trobada dels treballadors i les treballadores, encapçalat pel moviment sindical amb tota la ciutadania. Ciutadans i ciutadanes compromeses, que donen suport a la lluita sindical permanent per millorar les condicions de treball. Parlem principalment de la salut, però sense oblidar la conciliació, la no discriminació per cap motiu, la igualtat salarial entre dones i homes i la dignitat del salari mínim. Una feina que el sindicalisme fa cada dia i a la qual es dona especial visibilitat en aquest dia.

El Primer de Maig sempre es manifesta en un espai concret, però s’hi troben el passat, el present i el futur.

El Primer de Maig és una cruïlla on conflueixen les lluites d’ahir que han costat moltes vides i molts esforços. Parlem de la jornada de 40 hores; els 100 anys de l’heroica  vaga de La Canadenca; la conquesta del reconeixement del sindicalisme com a principal instrument en les relacions del treball, no només per ser escoltat sinó per intervenir en el procés d’elaboració de les regulacions laborals; el primer centenari de l’Organització Internacional del Treball, que també commemorem enguany i que esdevé una fita històrica en els drets de protecció i de no discriminació de les persones treballadores, per aconseguir un treball digne per avui i per sempre.

El Primer de Maig d’aquest any se situa en aquesta cruïlla, en un moment en què ja s’han donat les primeres passes, que marquen tendència, per desfer les mesures contra les persones treballadores que van adoptar els darrers governs del PP, amb el suport de Ciutadans. En només deu mesos, amb el Govern socialista de Pedro Sánchez s’ha millorat el poder adquisitiu de les pensions, principalment de les més baixes; s’ha incrementat el salari mínim interprofessional amb una de les pujades salarials més altes de la història; s’ha millorat la protecció de les persones desocupades, especialment de les persones majors de 52 anys i dels col·lectius més vulnerables pel que fa a l’accés a l’ocupació, com són els joves i les persones amb més d’un any a l’atur. En definitiva, s’han adoptat mesures concretes que han permès començar a restablir l’equilibri en les relacions de treball entre empreses i persones treballadores.

També en aquesta confluència que és el Primer de Maig abordem nous reptes en el treball que suposen una transformació cabdal: la digitalització de moltes feines o tasques fetes fins ara per les persones, la globalització sense regles dels mercats financers i les empreses transnacionals, i la necessitat d’evitar el desastre ecològic del planeta i, per tant, recórrer a la seva necessària descarbonització i a l’eliminació màxima dels residus fins a arribar a l’objectiu del residu zero.

I és en aquest marc, en què se’ns plantegen moltes incerteses en l’àmbit del treball,  que els i les socialistes volem portar a aquest Primer de Maig el nostre capteniment. Apostem per un futur just i inclusiu i per això ens comprometem a seguir lluitant perquè les transformacions es converteixin en treball per a tothom.

El gran repte en aquesta legislatura que tot just ha de començar és aconseguir un nou Estatut dels treballadors. Un estatut que asseguri el treball digne i de qualitat,  garanteixi la plena inclusió de les persones per la seva aportació segons la seva capacitat, retorni l’equilibri en la negociació col·lectiva i protegeixi la no discriminació per cap motiu, fent especial èmfasi en la igualtat de gènere.

Amb l’autonomia sindical, els vincles fraternals entre forces d’esquerra que històricament ens han unit s’han vist reforçats. Sindicats i partits polítics d’esquerres defensen les seves respectives posicions en cada moment, però en el futur és també imprescindible defensar allò que és comú en les organitzacions socials i en la defensa dels interessos dels treballadors i les treballadores.

Volem que la millora del medi ambient, la dignificació del treball, el feminisme i la inclusió social siguin els motors d’una esquerra que posa la condició humana i la justícia social en el centre de les seves propostes i reivindicacions, en el centre de la lluita social per una societat més justa i plenament inclusiva.

Visca el Primer de Maig!

Justícia i solidaritat!

Visca el sindicalisme i la lluita dels treballadors i les treballadores!

Fitxers adjunts:

Paraules clau: